Emésztőenzimek
2021. 11. 01.Farkas Dorina Anna

Emésztőenzimek

Esett már szó korábban a probiotikumról, a prebiotikumról, most pár mondatban kiemelném a kedves kis emésztőenzimeket.

A megemésztett tápanyagok emésztéséért elsősorban a gyomor- és bélrendszer a felelős, viszont előttük már a szájban elkezdődik egy nagyon fontos folyamat az emésztőenzimek segítségével, amelyek a szájon túl megtalálhatók a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a vékonybélben is. Az emésztőenzimek segítik a táplálékok lebontását, hiányuk, illetve nem megfelelő mennyiségük viszont sok veszélyt rejtenek, hiszen a megemésztetlen tápanyag, amely lejut a vastagbélbe okozhat hasmenést, görcsös panaszokat, puffadást, hosszútávú fennállás esetén pedig kialakulhat Chron betegség, áteresztő bélszindróma és IBS is. Emellett enzimhiány miatt, ha nem csak a bélrendszeri problémákat nézzük, felütheti még a fejét energiahiány, magas-, vagy alacsony vérnyomás (attól függ melyik enzim hiányos), hideg kezek/lábak, gyulladásokra és gombás fertőzésekre való hajlam ééés sajnos még nagyon sokáig sorolhatnám.

Persze, ha az ember észleli a problémát elkezdhet marékszámra enzimpótlókat szedni alapos vizsgálat nélkül (pl, hogy melyik enzim hiánya is a ludas), jó tudni azonban, hogy enzimeket táplálékokkal viszünk be a szervezetünkbe, szóval érdemes célirányos és tudatos táplálkozással pótolni őket, ezáltal erősítve az emésztőrendszerünket és tehermentesítve a vastagbelünket.

Tehát vannak olyan ételek, amelyekben sok enzim található, például a nyers ételek, csírák, hüvelyesek, zöld levelesek, gabonák, de jó kitapasztalni, hogy a fehérje, zsír, vagy a szénhidrát lebontása megy nehézkesen és ennek megfelelően, célirányosan étkezni.

Példaként hoznám fel az ananászt, amely bromelain nevű emésztőenzimeket tartalmaz, ezek segítik a szervezetet a fehérje lebontásában.