Probiotikumok - Fermentálás
2021. 10. 21.Farkas Dorina Anna

Probiotikumok - Fermentálás

Az elmúlt években kicsit elszomorodva kísértem figyelemmel azt, hogy a bélrendszer kezelésében illetékes szakemberek elég nagy része még csak meg sem említi a pácienseiknek a fermentálás fogalmát, csak rögtön tanácsolják a drágábbnál drágább probiotikumokat bélregenerálás szempontjából, ahelyett, hogy (főleg magán orvosoknál hiányolom ezt) felvázolná a betegnek a fermentáció folyamatát, előnyeit, egyszerűségét és kulcsfontosságát a bélregenerálás tekintetében.

Természetesen most nem akarom bántani a hozzáértő szakorvosokat, hiszen tudom, hogy nagyrészt idő hiányában irányítanak rögtön a kész probiotikus tabletták felé (amelyek nagy százalékban sokszor nem hasznosulnak a vastagbélben), de nézzük most ezt meg kicsit közelebbről. A fermentálás konyhatechnológiai szempontból egy mikrobiológiai tartósítási eljárás, amely során tisztított/forralt víz, só és zöldség (tehát nagyon olcsón) segítségével meghatározott mikroorganizmusokat kezdünk el felszaporítani az élelmiszerben. Zöldségek fermentálásakor a növények felületén természetesen is megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést, amelyek közül az ún. Lactobacillus baktériumfajok dominálnak, ezt a típusú erjesztést laktofermentálásnak hívjuk. A Lactobacillus fajok pedig az emberi szervezet emésztőrendszerének kulcsfontosságú szereplői. Ha nincs meg a megfelelő egyensúly a bélbaktériumaid között (jó és rossz bélbacik) gyötörhetnek hasi panaszok, majd idővel a test egyéb szerveire is kihatással lesz ez a nem megfelelő állapot.

A fermentált ételek napi szintű fogyasztása tehát folyamatosan erősíti a jótékony bélbaktériumok számát és minőségét a belekben, egyszerre tartalmaznak pre- és probiotikumokat, biológiailag aktív, jól hasznosuló tápanyagokat, sőt még az emésztést is segítik. Amire szükség van: tisztított, jól zárható üveg, kb. 20 Celsius-fokos hőmérséklet, napfénytől elzárt hely, és egy kis türelem. 2 hét után már van benne elég probiotikum és fogyasztható, azonban különböző bélbetegségek esetén a fokozatosság nagyon fontos a bevezetés területén, illetve egy egészséges ember számára is ajánlott eleinte fokozatosan bevezetni az étrendbe.

Az Instagram felületemen készítettem egy Fermentálós sorozatot, ahol a legegyszerűbb elkészítésű zöldségektől kezdtem a folyamat bemutatását (https://www.instagram.com/dorinaanna_fitt/)

A fermentált zöldségek, amellett, hogy a bélrendszer probiotikus háztartását építik, a gyomorsav minőségének helyreállításában is kulcsszerepet játszhatnak.